„Движение 21“ , лекари и фармацевти от Добрич обсъдиха проблемите в здравеопазването

Кандидатите за народни представители на „Движение 21“ се срещнаха с лекари и представители на фармацевтичното съсловие в гр. Добрич.

На специалните срещи бяха обсъдени въпроси свързани с агресивното налагане на пазара на вериги аптеки и обезценяване авторитета на професията – фармацевт и принизяването й на ниво търговец, както и проблемите с въможностите за реализация на лекарите.

Представители на фармацевтични бранш споделиха с кандидат-депутатите от „Движение 21“, че само преди години, фармацевтите са били представители на дребния и част от тях на средния бизнес. Днес повечето от тях са наемни служители в големи търговско – фармацевтични вериги собственост на олигархични кръгове.
Лекарите от своя страна са притеснени, че заради по-големите възможности, които се предоставят от Европейския пазар на работна ръка, от България ще продължават да изтичат висококвалифицирани кадри. Част от млади лекари в Добрич са напуснали страната заедно със семействата си, тъй като са намерили реализация в страни от Европейския съюз.

По време на събититието представителите на партията на Татяна Дончева представиха и основните акценти в здравната програма на „Движение 21“. Сред тях са подобряване на качеството на здравните грижи, финансовото обезпечаване на сектора и провеждане на здравна профилактика и обгрижване на специфични групи – деца, подрастващи, бременни и майки, трудоустроени и социално слаби.