Камен Иванов: Крайно време е хората да престанат да се страхуват за бизнеса си

11

Крайно време е хората в България да престанат да се страхуват за бизнеса си поради политическите си убеждения. Това заяви икономистът Камен Иванов, водач на листата на „Движение 21“ на Татяна Дончева за Пловдив, в интервю за телевизия България Он Еър. Според младия предприемач, ако този страх не спре страната ни ще се отдалечава все повече от ЕС.

За подобряване на бизнес средата икономическият екип на партията е разработил специален план. Една от конкретните мерки, които предлагаме е програма за саниране на всички стари жилища, обясни Камен Иванов. Тази мярка трябва да продължи в рамките на 6 до 9 години, което ще позволи да бъдат открити 20-30 000 работни места. По този начин държавата ще осигури мост за част от фирмите, за да преминат през този цикъл на свито вътрешно финансиране, допълни още Иванов.

Сред другите мерки от икономическата програмае ефективното използване на средствата от Европейския съюз. Много е важно да се обърне внимание на средствата по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, които отиват във фирми от секторите машиностроене, електроника, автомобилостроене и т.н. Според Камен Иванов това са браншове, които създават трайни работни места и са най-конкуренти от малките и средните и малките предприятия. Така ще се стимулира тази част от икономиката, насочена към производство за износ, от която се очаква да дойде и икономическия растеж.

За икономиста от партията на Татяна Дончева е погрешно е да се вдигат данъците. Според него бизнесът и в момента е достатъчно затруднен, а чрез вдигане на данъците ще си стигне до допълнителното му затормозяване и всъщност замразяване на приходите в бюджета.