Ксения Йотова, водач на листата в Монтана: Да спрем изтичането на висококвалифицирани кадри

Не може в 21-и век да произвеждаме най-добрите кадри в информационните технологии и да захранваме с тях Западна Европа”. Това коментира Ксения Йотова, водач на листата на „Движение 21” в Монтана. Тя взе участие в дискусията „Дневният ред на България – национални цели и приоритети в образованието”, която се състоя днес в Българска академия на науките. Тя изрази опасенията си, че ако не повишим качеството на образованието у нас, децата ни ще продължават да отиват в чужбина и да не се връщат. Тя подчерта, че в „Движение 21” има много млади хора, които са учили в чужди университети, но са се върнали в България и искат да работят за бъдещето на страната ни.

Според г-жа Йотова, която е дългогодишен директор на Природоматематическата гимназия в Монтана, е необходимо стандартизиране на системата за външно оценяване, осъвременяване на учебните програми, повишаване статуса на българския учител и консенсус между политическите сили за довършване на реформите за доброто на децата на България.

Един от основните приоритети в програмата на „Движение 21“ е съобразяване на българското образование с нуждите на пазара и осигуряване на достатъчно средства за образование.