Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева: Необходими са радикални действия в съдебната система

11

„Готови ли сте да се справите с обръчите на Доган?“ – това е въпросът, който лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева зададе към останалите политически партии, кандидати за следващия български парламент в ефира на предаването „Денят Он Ер“ на телевизия „България Он Ер“.

Движението за права и свободи владее съдебната система и е започнала да прави тази инвазия от 2003 г. насам, като е участвало чрез лидера си Ахмед Доган в подбора на предеседател на Върховен съд, на главен прокурор и на други ключови фигури в системата, каза г-жа Дончева. Според нея по отношение на съдебната система трябва да се действа много по-радикално. Затова „Движение 21“ ще работи за промени, които ще доведат до изваждане на прокуратурата извън съдебната система, до свеждането й само до съда, до нов модел за избор на Висш съдебен съвет – на практика пряко от магистратите, до сменяемост на прокурорите, централизъм на прокуроската система, която може да се направи по модел на редица европейски държави и т.н.

Лидерът на „Движение 21” г-жа Дончева коментира още, че големият проблем при кризата с Корпоративна търговска банка е цялостното отражение от евентуалното й затваряне върху българската икономика. Тя припомни, че в банката има пари на много фирми, които трябва да работят, там са парите на военно-промишления комплекс, като има и пари на софийската „Топлофикация“. Това трябва да бъде много внимателно преценено преди взимането на окончателното решение по проблема. Партията на Дончева ще работи по практическото му разрешаване, като за целта е привлякла в екипа си банкера Стоян Александров, който е водач на две от листите на партията – в Бургас и в Търговище.

„Движение 21“ се явява за първи път на избори и ще бъде под номер 1 в бюлетината. Татяна Дончева подчерта, че партията се стреми да привлече свободни, независими хора, хора със свободни професии, от сферата на дребния и среден бизнес, които желаят лично да направят промяната. Това са хора, които биха искали в управлението да стане промяна, да влязат нови хора да се работи по-революционно и радикално по ключовите въпроси и да бъдат използвани хора с много по-висок професионален капацитет.