Стоян Александров: Несъстоятелност на КТБ би оставила гаранционния фонд на банковата система празен

Едва ли има някой, който разполага с пълната информация за случващото се с Корпоративна търговска банка в момента, смята кандидатът за депутат на „Движение 21“

Едва ли има някой, който разполага с пълна информация за това, което се случва с КТБ в момента. Това заяви кандидатът за народен представител от ПП „Движение 21“ Стоян Александров в студиото на предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Позовавам се на докладите на квесторите, доста работа е свършена до момента, отбеляза Александров за случая с Корпоративна търговска банка. По думите му обаче има гаф след гаф в Управителния съвет на БНБ, който трябва да излезе с позиция и оценка на ситуацията. Има неистов страх да се вземе позиция – веднъж, че може да сбъркат, защото каквото и решение да вземат все ще има недоволни, но и заради форми на зависимост, обяви кандидатът на Движението. Според него Управителният съвет на БНБ не е достатъчно активен и оставя нещата в ръцете на управителя – Иван Искров.

„Тези кредити, които са дадени, с които са придобити добри активи, при една несъстоятелност на КТБ стават незабавно изискуеми, ще бъдат извадени на пазара и ще бъдат продадени за жълти стотинки“. Така Стоян Александров коментира евентуалното затваряне на Корпоративна търговска банка. Според него целта на атаката срещу КТБ е портфейлът на банката. Несъстоятелност на Корпоративна търговска банка обаче ще остави гаранционния фонд на банковата система празен – това са средства, които ще бъдат дадени, но няма да бъдат върнати. „Ако банковата система остане без гаранционен фонд, евентуални атаки към други банки как ще бъдат посрещнати и какво ще струва на държавата да задържи банковия сектор?“, попита той.

Бих се радвал ако БНБ и квесторите изнесат информация за депозитите които не са гарантирани – каква част са пари на фирми, каква част на граждани, каза още кандидатът за депутат. Той сподели подозренията си, че в по-голямата си част това са депозити не на частни лица, а на фирми, които имат дейност и работници.