Врачанско се обезлюдява, няма поминък

Татяна Дончева и кандидатите от листата на „Движение 21“ във Враца проведоха срещи в региона

Председателят на „Движение 21“ и кандидат за народен представител Татяна Дончева, водачът на листата на 6-ти МИР, Враца Симеон Славчев и кандидатите за народни представители листата на „Движение 21“ във Враца Добромир Иванов, Емилия Михайлова, Христо Гунов, Ева Божинова и Диана Николова проведоха срещи във Врачанско днес.

Представителите на „Движение 21“ разговаряха по въпросите на образованието с Ивайло Петров, преподавател в механотехникум в гр.Мездра. Сред обсъжданите теми бяха потребностите на пазара и връзката с обучението в профилираните гимназии. Според Петров, на този етап са твърде малко компаниите, които биха се ангажирали да наемат ученици след завършването им. От „Движение 21“ коментираха, че обучението в професионални гимназии задължително трябва да върви и с практика в дадената професия.

Кандидатите за народни представители посетиха и село Крапец. Там те се срещнаха с кмета Бистра Банкова и с жители на селото. Основен проблем, който беше поставен е отливът на млади хора от региона. Липсата на поминък също играе важна роля за обезлюдяването, както и за редица други проблеми, стана ясно по време на срещата. Представителите на „Движение 21“ говориха и със земеделски производители и представители на местния дребен бизнес. Липсва достатъчно работна ръка, обявиха производителите. Според тях все по-малко хора са съгласни да работят в областта на земеделието. Друг важен проблем е и натискът на по-големи фирми и компании, който силно намалява възможностите за развитие на малкия бизнес.6

12

Обиколката на кандидатите на „Движение 21“ приключи на откриването на Ловния събор в гр.Мездра, където те имаха възможност да проведат още срещи с местни жители и да коментират проблемите на региона.

Loven sabor

Loven sabor