За премахване на платените зони за паркиране около болници и детски градини настоява „Движение 21”

„Движение 21” ще настоява за премахване на платените зони за паркиране около болниците, поликлиниките,  детските градини и ясли в София. Това заяви инж. Симеон Славчев, заместник –председател на „Движение 21” и номер 2 в листата от кандидати за общински съветници за столицата. Според него това са места със социална значимост и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да заплащат такси за паркиране.

Болниците в София се посещават ежедневно не само от софиянци, но и от хиляди българи от страната, както планирано, така и по спешност и не е нормално Столична община да ги наказва затова, че са дошли да търсят лекарска помощ, каза инж. Симеон Славчев.

Платените зони не внасят ред в паркирането, а нарушават правото на свободен достъп на всички граждани до социалните зони – болници, поликлиники, детски градини и ясли.  Това на практика е още едно доказателство за недостъпната градска среда в София.

„Движение 21” ще предостави на медиите и на столичня кмет Йорданка Фандъкова и видео запис, които доказва, че градската среда в София е недостъпна и за хора със специални потребности и не отговаря на европейските изисквания и на Наредба № 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

 

Записът е направен с участието на незрящия Иван Янев, който е на трето място в листата  за общински съветници на „Движение 21” за София. Във видео материала ясно се открояват проблемите и препяствията на градската среда в столицата. На практика хората със зрителни проблеми не могат да се придвижват свободно без придружител, както е в другите европейски столици.

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания” и стана известен като скочи с парашут по време на кампанията „Електронни очи” на БНТ. Проектът е за създаване на електронна платформа с гласова навигация за хората със зрителни проблеми, чрез която те ще получат повече свобода при придвижването си.

1 Response
  1. Ако станат безплатни – няма да има места, защото ще има коли, които няма да мърдат цели седмици.
    Преди да въведат в квартала зелена зона имаше коли, които не мърдаха изобщо през седмицата.